marți, 29 decembrie 2015

Criterii alegere aragaz

Cum aleg aragazul? Ce trebuie sa urmaresti pentru a te asigura ca iei aragazul potrivit. Desi pare simplu, sunt multe aspecte care trebuiesc urmarite. Desi sunt multe articole care-ti spun ce criterii trebuiesc urmarite, acestea nu sunt puse in ordinea criteriilor.

Decizia privind culoarea si dimensiunile apartin din start clientului si ar trebui sa stii exact daca vrei un aragaz 50 pe 500, 50 pe 60 sau 60 pe 60. Daca aveti spatiu va recomandam unul mai generos de 60 pe 60 cm din simplul motiv ca se pot pune la incalzit in acelasi timp mai multe vase de dimensiuni mari. Culoarea tine de ce electrocasnice aveti in bucatarie sau intentionati sa aveti. In general este recomandat sa aveti o singura culoare la toate electrocasnicele.

Primul criteriu este dat de calitatea tablei din care este realizat aragazul. Gasiti cea mai buna tabla (nu ma refer doar la grosime ci si la calitatea emailului) la Bosch, Electrolux, Zanussi, Hansa, Beko, Arctic, Hotpoint si Indesit. 

Un al doilea criteriu ar fi cuptorul. Aici puteti opta pentru un cuptor pe gaz sau unul electric. Daca doriti un cuptor electric exista cuptoare conventionale sau multifunctionale. Cele multifunctionale au convector ceea ce inseamna ca poate prepara cu temperatura distribuita uniform in interiorul cuptorul. Contrar a ceea ce se sugereaza, cuptorul electric, fie ca este conventional sau multifunctional are un consum mic, de sub 1kW pe ora. Cel mai bun sistem de incalzire la cuptor este in ordine : cuptorul electric cu convector, cuptorul pe gaz, cuptorul electric conventional fara convector. Desi nu este incorporat diferentele dintre un cuptor electric si unul pe gaz sunt similare cu cele ale cuptoarelor incorporabile, mai multe detalii in acest sens puteti citi in articolul Diferenta dintre cuptorul electric si cuptorul pe gaz. Daca aveti cuptor pe gaz este recomandabil sa aveti aprindere electrica si supapa de siguranta pentru gaz.

La cuptor mai trebui urmarit totodata existenta grillului. Acesta permite utilizatorului sa prepare cu ajutorul unei rezistente deschise, in general mancarurile cu carne, care au nevoie de rumenire. Daca vorbim de un cuptor pe gaz, aveti nevoie si de rotisor, daca vorbim de un cuptor electric multifunctional, nu, deoarece temperatura este distribuita uniform.

La plita trebuie urmarit, daca aceasta este pe gaz obligatoriu sa aveti aprindere electrica si supapa de siguranta pentru gaz.. Daca optati pentru un aragaz cu plita electrica trebuie sa aveti in vedere consumul, spre deosebire de cuptor, plita electrica avand un consum mare spre foarte mare, puterea nominala a plitei fiind de aproape 5kW, deci consuma cam cat 5-6 cuptoare. Recomandarea noastra este sa optati pentru o plita pe gaz. Daca nu aveti insa alimentare la gaz, optati pentru un aragaz full electric doar dupa ce va asigurati ca priza in care doriti sa-l alimentati sustine o putere nominala de pana la 6kW.

Capacul poate fi din tabla sau din sticla. De obicei aragazurile premium au capacul din sticla pentru simplul fapt ca arata mai bine si este mai usor de curatat. In mare parte cam toti producatorii de aragazuri au sisteme de amortizare care previn spargerea accidentala a capacului.

Ne-am gandit sa simplificam procesul de alegere al aragazurilor asa ca avem o sectiune in cadrul blogului in care va recomandam cel mai bun aragaz in functie de o limita de pret. Pentru a citi aceste informatii click aici. Am facut  un top al celor mai bune aragazuri raport calitate pret in functie de buget, top pe care-l gasiti in articolul Cel mai bun aragaz TOP 10 aragazuri in functie de pret.

Un comentariu:

  1. Eu am un aragaz cu cuptor electric fara convector si gateste foarte bine, mai bine chiar decat vechiul meu aragaz pe gaz Samus

    RăspundețiȘtergere