duminică, 29 martie 2015

Criterii alegere aspirator

Pe piata exista patru tipuri de aspiratoare casnice, iar in ceea ce priveste randamentul cel mai bun este in ordine: aspiratorul cu sac, aspiratorul fara sac, aspiratorul cu spalare urmat de cel cu filtrare prin apa. Incepand din septembrie 2014, in urma unei reglementari europene s-a limitat puterea maxim consumata a unui aspirator la 1600W, reglementare care a cauzat o intreaga isterie in piata romaneasca, compatriotii nostri dand navala in magazinele de specialitate, de frica probabilitatii ca nu vor mai putea avea un aspirator care sa traga "bine
Total fals insa...marii producatori de aspiratoare avand inca de prin 2012 exercitii cu anumite modele de aspiratoare care variau ca putere nominala instalata intre 1000 si 1200 de W si care aveau putere mare de absortie asemanatoare unui aspirator de 2400W al aceluiasi producator. Ceea ce s-a schimbat este practic randamentul, puterea de absortie ramanand practic aceeasi sau foarte apropiata insa consumul scazand semnificativ.

Totodata aceasta reglementare europeana vine in primul rand in sprijinul utilizatorului, aceasta reglementare obligand producatorul sa afiseze clasa energetica, foarte importanta la un astfel de mare consumator casnic, clasa de eficienta de aspirare atat pe supreafete netede, dure cat si pe covoare sau mocheta. Si foarte important aceste standarde sunt foarte ridicate. Totodata pe fisa energetica, Uniunea Europeana obliga producatorul sa afiseze tot in clasa de performanta gradul de emisie a prafului dupa aspirare, in general aspiratoarele cu sisteme de filtrare Hepa sau Epa avand clasa A.

Asadar, pentru a lua un aspirator bun, va recomandam o clasa minim B pentru suprafete netede si maxim C pentru suprafete moi, precum covoarele sau mocheta. Chiar daca par slabe, aceste clase au standarde ridicate de putere de absortie, provocand producatorii sa maximizeze randamentul. 

Important de asemenea este si peria, cele mai bune perii in acest moment fiind realizate de Philips, Bosch si Electrolux. Totodata va recomandam clasa de eficienta A pentru emisii de praf, acest lucru insemnand sisteme de filtrare Hepa sau Epa, iar daca filtrele sunt lavabile, va recomadam sa le aspirati in loc sa le spalati pentru a le prelungi durata de viata.

Vom detalia acum tipurile de aspiratoare:

Aspiratoarele cu sac au cel mai bun randament insa modelele noi vind doar cu saci de hartie pentru a genera costuri pe consumabile. Cei mai ieftini saci sunt cei S-bag, pe care le gasiti pe Philips si Electrolux, Dca doriti saci textili acestia se gasesc in service-urile specializate si costa in jur de 30 de lei. Filtrele Hepa sau Epa sunt post motor si se uzeaza relativ greu, durata estimata de viata fiind de 2-3 ani, in functie de gradul de utilizare.

Aspiratoarele fara sac, urmeaza ca si randament, avand o putere de absortie putin mai scazuta fata de cele cu sac, avantajul fiind faptul ca nu mai trebuiesc dati bani pe saci insa filtrele, mai ales ciclonice se consuma relativ repede, undeva la 6 luni si costa in functie de producator intre 50 si 100 de lei.

Aspiratoarele cu spalare au optiune de aspirare atat uscata, atunci cand folosesc saci de hartie cat si umeda, filtrele fiind mai rezistente in timp,insa puterea de aspirare este mai mica si aspiratoarele sunt voluminoase. Cel mai mare avantaj este dat de faptul ca au si optiunea de spalare, aceste modele de aspiratoare spaland de la covoare pana la geamuri.

Aspiratoarele cu filtrare prin apa sunt cele mai putin eficiente si in general sunt produse promovate tip teleshopping cu calitate corespunzatoare.

Un comentariu:

  1. Exista vreo posibilitate sa gasesc clasa de eficienta A atat la covoare cat si la gresie si fainta?

    RăspundețiȘtergere